Venocaps - NL
D-Pearls Pharma Nord NL
Facebook-NL

VAKANTIE - Reizigersdiarrhee

04 februari 2019

Wat is reizigersdiarree?

Reizigersdiarree ontstaat tijdens of direct na een vakantie of reis. Meestal is het milde vorm van buikloop: drie tot vijf keer per dag ontlasting gedurende drie tot vijf dagen. Met daarbij buikkrampen en een lichte toename van de lichaamstemperatuur. Bij ernstige reizigersdiarree komt de ontlasting veel vaker dan vijf keer per dag . Het duurt dan minstens vijf dagen. U kunt daarbij ook hoge koorts krijgen, overgeven, of er zit bloed en slijm bij.

Hoe ontstaat het?

Reizigersdiarree ontstaat meestal door het eten of drinken van voedsel of drank, die besmet is met bacteriën. Hoe primitiever de omstandigheden en hoe warmer het klimaat, hoe meer kans dat u in aanraking komt met besmet voedsel. Maar je kunt het ook oplopen in de beste hotels hoewel de kans daar kleiner is.

Kan het kwaad?

Reizigersdiarree is vervelend, maar kan meestal geen kwaad. Ernstige reizigersdiarree komt gelukkig weinig voor. Kleine kinderen (jonger dan twee jaar) en oudere reizigers (boven de zeventig jaar) kunnen door diarree sneller dan anderen uitdrogen. Wanneer u diarree heeft met koorts, misselijkheid of overgeven, is de kans dat iemand uitdroogt groter.

Hoe kunt u het voorkomen?

· Was uw handen met zeep voor elke maaltijd en na ieder bezoek aan het toilet.

· Zorg dat de borden en bestek waarmee u eet goed schoon zijn. Ook bekers of glazen moeten schoon zijn.

· Gebruik alleen water dat u eerst heeft gekookt of gezuiverd.

· Gebruik geen ongekookte melk, ijsblokjes en schepijs. IJs uit een fabrieksverpakking mag wel.

· Drink alleen producten uit fabrieksverpakking (fles, blik of karton) direct nadat u het heeft geopend. Eet geen ongekookte groente. Door uzelf geschild fruit is wel veilig.

· Warme maaltijden die bij het opdienen kokend heet zijn, zijn veilig. Vermijd onvoldoende verhit voedsel, vooral vlees, vis, kip en schaaldieren. Wees voorzichtig met eten uit stalletjes langs de weg.

Adviezen

Reizigersdiarree gaat meestal vanzelf over. Zorg dat u genoeg drinkt om uitdroging te voorkomen. Bij milde diarree is voor volwassenen het drinken van bouillon en vruchtensap (van fruit dat u zelf geschild heeft of rechtstreeks uit de fabrieksverpakking) meestal voldoende. Verder kunt u geleidelijk aan weer eten. Een speciaal dieet is niet nodig.

Bij reizigersdiarree kunt u een speciaal ORS-drankje maken om uitdroging te voorkomen. ORS is een afkorting van het Engelse 'oral rehydration solution'. Het bevat suikers en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden.

Gebruik ORS als er een verhoogde kans is op uitdroging. Bijvoorbeeld:

· bij kinderen en ouderen met reizigersdiarree

· bij volwassenen met hevige diarree (minstens 8 keer per dag);

· als u bij diarree door koorts of overgeven extra veel vocht verliest en te weinig drinkt of erg veel dorst heeft.

ORS is verkrijgbaar onder verschillende merknamen. Voor kinderen bestaat er ORS met een lekker smaakje. U kunt dit zonder voorschrift bij de apotheek halen. Lees voor het aanmaken eerst de bijsluiter. Meng ORS met gekookt of gezuiverd water. Niet met voedsel of ander drinken. Drink elke keer nadat u waterige ontlasting heeft gehad een glas, of elke paar minuten een paar slokjes van het ORS drankje. Daarnaast mag u eten en drinken waar u zin in heeft, voor zover dat gaat.

Als u van plan bent naar warme landen te reizen of een gebied met primitieve verblijfsomstandigheden, neem dan voldoende voorzorgen.

Ga bij Uw apotheker of huisarts even langs voor reisadvies. De apotheker of huisarts kan U bijkomende raad geven over wat U kan doen om veilig en gezond op reis te gaan.


Welk geneesmiddel kan U meenemen ?

Alleen tijdens het reizen kunt u eventueel loperamide gebruiken, een middel dat ervoor zorgt dat de ontlasting minder vaak komt. Loperamide mag u hooguit twee dagen gebruiken. Het kan verstopping veroorzaken en het versnelt de genezing niet. Bij bloederige diarree met koorts, en bij kinderen onder de acht jaar, mag u geen loperamide gebruiken. Gebruik loperamide ook niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Soms krijgt u bij de voorbereiding van uw reis het advies antibiotica mee te nemen voor als u ernstige diarree krijgt. U krijgt dan ook uitleg wanneer u die moet innemen.

Wanneer contact opnemen?

Heeft u reizigersdiarree gekregen? Neem dan contact op of ga naar een plaatselijke arts als u te weinig vocht binnenhoudt en er kans is op uitdroging. Kinderen onder de twee jaar en ouderen boven de 70 jaar moeten op de dag waarop de waterdunne diarree begint naar een arts. Ook als u bij diarree ernstig ziek bent, met koorts en bloed bij de ontlasting, moet u naar een arts.